6+1 TIPP, hogyan válassz esküvő DJ-t

6+1 TIPP, hogyan válassz esküvő DJ-t

Hogyan válasszuk ki az esküvői DJ-t

Az esküvői DJ kiválasztása a legfontosabb döntés még akkor is, ha minden más tökéletes. Hiába a szép dekoráció, ha unalmas a buli. Fontold meg a 6+1 tippünket, ha biztosra szeretnél menni és mindent meg szeretnél tenni esküvőd hangulata érdekében. Segítünk a megfelelő esküvő DJ kiválasztásában!

1. Szűrj!

Kérj be ajánlatokat és keress olyat, aki szimpatikus. A DJ-kkel folytatott beszélgetések során feltétlenül kérdezz rá az esküvőkön szerzett tapasztalataikra! Fontos, hogy ne a klubélet területén dolgozzon, hanem valódi esküvőkön zenéljen. Teljesen más egy szórakozóhelyen a megszokott közönségnek heti top 20-as listát „leadni”, mint egy családi rendezvényeken zenélni, ahol a kis gyermekektől kezdve, az idősebbekig minden korosztály jelen van. Szűkítsd le a fentebbiek alapján az esélyes és szimpatikus dj-k számát maximum 5 főre. Tőlük kérj árajánlatot és a továbbiakban ebből az 5 főből válassz!

Ha a DJ nem lép fel legalább húsz esküvőn/év, akkor ne is folytasd tovább a beszélgetést, keress egy másik DJ-t!

2. Légy tudatában annak, hogy azt kapod, amiért fizetsz!

A döntés legérzékenyebb pontja mindig az áron alapszik. Nyilvánvaló, hogy egyes DJ-k drágábbak, mint mások. Az árak 150.000 Ft – 300-000 Ft között változhatnak, és ugyan nagyon csábító lehet a legolcsóbb DJ, de ne feledd, hogy oka van annak, amiért egyes DJ-k többe kerülnek, mint mások.

A drágább DJ-k nagyobb rutinnal és tapasztalattal rendelkeznek. Utólag sajnos nem lehet mit tenni, ha az olcsóbb árajánlatot választod. Ott és akkor már nincs visszaút és mégiscsak egy megismételhetetlen eseményről van szó! Egy jó DJ felejthetetlen zenei élményt tud nyújtani, úgy, hogy mindenki szuperül érezze magát, egy rosszul választott DJ, viszont korán haza tudja üldözni a vendégeket.

Felejthetetlen zenei élmény

3. Kérj referenciákat!

Ha a DJ habozik információt kiadni a korábbi ügyfelekről / véleményekről, akkor be kell látnod, hogy ott valami nem stimmel. Légy óvatos, ugyanis sokan maguk kezelik a weboldalukat, így szinte bármit kiírhatnak a vélemények szekcióba (már, ha van ilyen). Érdemes konkrét referenciákat (pl.: facebook oldalon lévő véleményeket olvasni). Nyugodtan keresd fel azokat a párokat, akiknek az esküvőjén már dolgozott az illető. Kérdezz rá: Hogy éreztük magukat, mennyire voltak megelégedve vele? Bármelyik szakember örömmel fogadja a referenciákra utaló kérdéseket, ha nincs mit takargatnia.

4. Nyugodtan kérdezz rá: Lehet számot kérni?

Ha nagyon bólogat, és azt feleli: „Persze, bármit lehet kérni” – akkor ez gyanúra adhat okot. Tudni kell, hogy a legjobb esküvő DJ-k nem zenegépek. Ők a közönség / vendégeid zenei igényeik szerint fogják alakítani a bulit. Ne feledd, hogy nem játszhatnak le minden egyes számkérést, hiszen olyankor káosz alakulhat ki. Ha ez lenne a lényeg, akkor nem is biztos, hogy DJ-re van szükség. Sokszor történik olyan dalkérés, ami nem illik egy esküvőhöz vagy éppen az aktuális zenei szetthez (amikor pl.: mindenki jól érzi magát az aktuális mai slágerekre, akkor egy bekért operaének nem biztos, hogy nyerő választás). Egy tapasztalt DJ meghallgatja a számkéréseket és beilleszti az olyan dalokat, amelyekről úgy érzi, hogy valóban emelni fogják a hangulatot. Persze, a hajnali órákban a képlet már nem éppen ugyanez, ott általában már bármi szólhat, de ez már egy másik kérdés… 😊

5. Nem számít, hogy hány zenéje van…

„Több mint 50.000 zeném van!” – jöhet szembe velünk a kiemelés. Nagyszerű! Tehát a DJ-nek biztosan van elegendő zenéje és nem fog kimerülni a zenetár. A tény az, hogy a DJ körülbelül 150 dalt fog lejátszani az esküvőd alatt. Sokkal fontosabb az, hogy inkább lejátsza azt a 150 zenét, amelyet a vendégeid szeretnének hallani!

Egy Tapasztalt DJ-nek nem lesz problémája ezzel a kérdéssel! Kérd meg a DJ-t meséljen arról, hogyan találja meg a közös nevezőt. Tegyen javaslatokat olyan zenékre, amely minden korosztályt megmozgat.

6. Ügyelj a felszerelésre!

Fény és látványtechnika

Valószínűleg nem ismered a márkaneveket a zeneiparban, de érdemes képeket kérni és rákérdezni, hogy milyen márkákat használ, miközben esküvőkön zenét szolgáltat. Kezdj el futni, ha megemlíti, hogy otthoni stereo rendszert, hifi-t vagy házimozi-t használ.
Keverőpultból, a kicsit profibbak is már Pioneer-t használnak (ez egy ipari standard)
// Minőségi hangtechnika: QSC, Void – Közép kategória: Electro Voice, JBL //
Érdemes a fénytechnikára is rákérdezni. Illetve, visz-e magával extra felszerelés(eket)? Mi van benne az alapcsomag árában? Egy jó fény-, látványtechnika nagyon megemeli a hangulatot és felteheti az i-re a pontot.

+1. Személyes szimpátia

Mindenképpen szerződjetek, ne kockáztassatok, hiszen életetek legfontosabb napjáról van szó. Ám még mielőtt aláírnátok, mindenképpen találkozzatok. Itt kényelmesen kell érezned magad. Egyből tudni fogod, hogy működik-e a kémia és létrejön-e a személyes szimpátia. El tudod képzelni róla, hogy beilleszkedik-e a családoddal, rokonokkal és legjobb barátaiddal együtt eltöltött legszebb nap képébe?


Csollák Ferenc / DJ FEREE / Esküvő DJ – Rendezvény DJ

Szólj hozzá te is!