Anyakönyvvezetőre vagy szertartásvezetőre van szükségünk?

Anyakönyvvezetőre vagy szertartásvezetőre van szükségünk?

Az egyikük hivatalos személy, másikuk pedig felejthetetlenné teheti az esküvőtöket. Segítünk rendet tenni a fogalmak között és bemutatjuk, hogy milyen élményben lehet részetek egy igazán jó szertartásvezető jóvoltából!

A házasság törvényi háttere

Az anyakönyvvezető köztisztviselő, személyét a polgármesteri hivatal jelöli ki az adott napra. Csak a kijelölt közigazgatási területén belül eskethet hivatali időn belül. A jogilag is érvényes házasság megkötéséhez elengedhetetlen a szerepe, mert csak ő jegyezheti be a házasságkötés tényét az anyakönyvbe. A házasságkötés napját megelőzően minimum 30 nappal maximum 12 hónappal előbb személyesen a hivatalban együtt megjelenve lehet bejelenteni a házasságkötési szándékot. Ez alkalommal arról is nyilatkozni kell, hogy a házasságkötésnek nincsen semmilyen törvényes akadálya. A jegyzőkönyv felvétele előtt lehet hivatalt választani, azonban a házasságkötés csak ott történhet ahol a házassági szándék be lett jelentve.

A szertartásvezető szolgáltató

A szertartásvezető szolgáltató, akit személyes szimpátia alapján választhat ki a pár. A szertartást bárhol és bármikor levezetheti idő és hely, korlátozás nélkül,  akár egy hőlégballon kosarában vagy egy hegytetőn, a nap huszonnégy órájának bármelyikében. A szertartásvezető nem helyettesítheti az anyakönyvvezetőt, csupán arra kínál lehetőséget, hogy emlékezetes ceremóniátok legyen az általatok választott helyszínen és időben. Éppen úgy ti választhatjátok ki, mint a papot, és ahogyan templomba sem a jogi kötelék megszerzése visz, hanem érzelmek. Ezzel együtt lehet, hogy fontosabb az itt elhangzott fogadalom, mint a hivatalosan aláírt.

A szertartásvezető célja az érzelmekkel átitatott szertartás

A szertartásvezető személye szavatolja a sablon mentességet, a segítségével, érzelmekkel átitatott minden résztvevő számára emlékezetes ceremónia részesei lehettek. A csodás ceremónia megalapozza a nagy nap ünnepélyességét, hiszen minden szervezési feladat emiatt történik. Cél, hogy méltó módon megünnepelje az összegyűlt vendégsereg a pár házasságkötését. A futószalagmód itt könnyen elkerülhető, mert minden pár személyes találkozás keretében mondhatja el az elképzeléseit a szövegről. Mi az, amit szeretnétek, hogy mindenképpen elhangozzon, és saját magatok dönthetitek el legyen-e gyertyagyújtás, homokszórás, közös faültetés vagy bármilyen más a szertartást teljesebbé tevő kiegészítés.

A feladat nem a jogi kötelék létrehozása

A szertartásvezetést levezető személyének kiválasztásakor nagyon fontos kölcsönös szimpátia, így lehet hiteles az egész. A ceremónia lehet romantikus, meghitt vagy lazább némi humorral fűszerezve az esküvői tematikához igazodva. Szinte minden pár igényli a trikolor viselését, mert az olyan szép.  A feladat itt nem a jogi kötelék létrehozása vagy az, hogy elhitessük ezt a násznéppel, a cél, hogy egy emlékezetes, szertartás keretében. Vannak, aki két tanú jelenlétében egy korábbi időpontban vesznek részt a hivatalos házasságkötésen, vannak, akik ragaszkodnak hozzá, hogy minden egy napon történjen.

Összegezve: A szertartásvezető kiválasztásakor, ahogyan minden más szolgáltatónál érdemes körültekintőnek lenni. Már szinte minden szolgáltatónak van weboldala, Youtube videója, ami segít szűrni a jelentkezőket, hogy az igazán szimpatikusakkal találkozzunk csak személyesen.

Szólj hozzá te is!