Érdekes esküvői szokások, hagyományok

Érdekes esküvői szokások, hagyományok

Rengeteg hagyomány létezik az esküvőkkel kapcsolatban. Országonként, nemzetenként és időszakonként más és más szokások alakultak ki. Sokszor már nem is tudjuk, hogy honnan származik az a szokás, csak mégis használjuk. Ebben a cikkben néhány olyat választottunk az esküvői szokások közül, melyek ismertebbek és érdekes eredetűek.

Az esküvői időszak

Június hagyományosan a legnépszerűbb hónap volt a házasságkötés szempontjából, és még mindig nagyon gyakori. Miért? Juno istennő (akiről június a nevét kapta) a nők védelmezője volt az élet minden területén, de különösen a házasság és a gyermekvállalás terén, ezért a Juno hónapjában tartott esküvőt a legkedvezőbbnek tartották.

A júniusi esküvők eszméje szintén a kelta naptárból származik. A Beltane vagy május elsejei keresztnegyednapon (május 1.) a fiatal párok 3 hónapig udvaroltak, majd a következő keresztnegyednapon (Lammas-nap, augusztus 1.) összeházasodtak. Mivel a fiatalok türelmetlenek voltak, a várakozási időt június közepére rövidítették le, és ezzel biztosították a júniusi esküvők népszerűségét.

Természetesen a június jó időjárást is hoz, így a vendégek könnyebben utazhatnak az esküvőre, akár lovaskocsival, akár repülővel!

Régebben a vasárnap volt a népszerű esküvői nap. Ez volt az egyetlen nap, amikor a legtöbb ember szabad volt a munkától.

Esküvői szokások 1. – A harisnyakötő dobás

Ez a hagyomány Franciaországból és Angliából származik. A vendégek harcoltak azért, hogy megkapják a menyasszonytól, mivel az szerencsét jelképezett annak, aki megkapta. Hogy elkerüljék a zavarba ejtő tömeget, amely a harisnyakötőért küzd. Az ifjú pár a tömegbe dobta, hogy elterelje a tömeg figyelmét, és elszaladhasson az esküvői fogadásra. Ma a vőlegény dobja a harisnyakötőt a szingli férfiak egy csoportjának. Aki elkapja, az lesz a következő szerencsés „férjhezmenő”.

Esküvői szokások 2. – A fehér esküvői ruha

A nyugati világban messze a fehér a legnépszerűbb szín az esküvői ruhák között, de ez meglehetősen új keletű hagyomány. Viktória brit királynő és Albert herceg 1840-es királyi esküvőjén Viktória világos szaténruhát viselt. Olyan sok menyasszony akart úgy kinézni, mint egy királyi családtag, hogy utánozták a ruháját, beleértve az árnyalatot is, amely a viktoriánus kultúrában állítólag a tisztaságot és a szüzességet szimbolizálta.

Fehér esküvői ruha, menyasszony

Érdekesség: Bár a korabeli illusztrációkon fehérnek tűnik a ruhája, valójában pezsgőszínű volt. A fehér végül a menyasszony kizárólagos színévé vált, és a mai napig az etikett szerint minden más vendégnek kerülnie kell ezt az árnyalatot az esküvőn.

Esküvői szokások 3. – A harangok

Az írek úgy hitték, hogy a harangok elűzik a gonosz szellemeket, és boldog házasságot adnak az ifjú párnak. Egyes ír menyasszonyok kis harangokat hordanak a csokrukban, hogy távol tartsák a balszerencsét. A harangokat a mai esküvőkön bejelentésként szólaltatják meg, itt jön a házaspár.

Esküvői szokások 4. – Megkérni a lány kezét térdelve

Senki sem tudja pontosan, honnan ered az a hagyomány, hogy a férfi féltérdre ereszkedik, hogy megkérje a kezét. Egyesek szerint a középkorból származik, amikor a lovagok térdre estek a hölgyek előtt. Mások szerint azért, mert a feudális háborúk idején ez a megadás jele volt, a férfiak azért tették ezt, hogy ezzel jelképezzék, hogy átadják akaratukat és vagyonukat a szerelmüknek (és hogy megmutassák a lány családjának, hogy nem jelentenek fenyegetést). Vagy a perzsa hagyományból eredhet, miszerint a földre borulva kell kifejezni a tiszteletet.

De míg a gyökerek évszázadokra nyúlnak vissza, a térdre borulás a lánykéréshez inkább a popkultúra része, és csak az 1960-as évektől kezdve vált a nyugatiak számára szokássá.

Esküvői szokások 5. – A férj átviszi a küszöbön a feleségét

A középkori Európa az eredete ennek a hagyománynak. Azt mondták, hogy a menyasszony annyira szerette a szüleit, hogy az esküvői szertartás után nem akarta elhagyni őket. A vőlegény azért vitte át a küszöbön, hogy hazavigye a menyasszonyát. A küszöbhordozás ma már inkább csak szórakozásból történik.

Részletesen az esküvői hagyományokról, szokásokról olvashatsz a nepszokasok.hu oldalon.

Szólj hozzá te is!