Esküvői fotós: Profi, vagy amatőr, melyiket válasszam?

Esküvői fotós: Profi, vagy amatőr, melyiket válasszam?

Az esküvő komoly kiadás a fiatalok életében, de teljesen természetes, hogy mindenki a lehető legjobbat akarja kihozni a nagy napból. Drága a helyszín, húzós a vacsora, ráadásul a zenekar sincs ingyen, hogy a ruhákról már ne is beszéljünk. Mi az, amin mégis spórolni próbálnak sokan? A fotóson, pedig az az egyik olya elem, amin a legkevésbé kéne.

Jó géppel bárki tud fotózni! Vagy…?

„Csak meg kell nyomni egy gombot, mi kerül ezen ennyibe!?”

„Ezekkel a mai gépekkel még nagyanyád is jó képeket csinálna!”

Súlyos kijelentések, de biztosan mindenki hallotta már ezeket, vagy ezekhez hasonlókat. Általános tévhit, hogy a mai digitális gépekkel már bárki tud olyan képeket készíteni, mint amilyeneket a magazinokban látunk.

Nem vitás, hogy a technika fejlődésével már egyre kedvezőbb áron kaphatóak jobbnál jobb digitális fényképezőgépek, amikkel talán egyszerűbb szép képeket csinálni, mint pár évtizeddel korábban. A fotózás ettől még egy bonyolult, sok ismeretet és még több tapasztalatot igénylő szakma, legyen szó fotóriporterről, stúdióban történő felvételről, vagy akár esküvői fotós munkáról.

Bese Zoltán fotós szerint „a helyes beállításokon túl az igazán nagy titok abban rejlik, hogy elkapjuk a pillanatot, rögzítsük az olykor csak másodpercekre felbukkanó heves érzelmeket és arckifejezéseket. Egy esküvő érthető okokból rendkívül érzelemdús esemény, aminek a hiteles és emlékezetes megörökítéséhez rátermett esküvői fotósra van szükség”.

esküvői fotós - bazilika

fotobese esküvői fotós

Bizonyos tekintetben persze a családi, amatőr fotók is örök emlékül szolgálnak, de ha olyan képeket akar az ifjú pár, amiket az esküvői albumba és a falra is bátran kitenne, akkor muszáj áldozni egy profira.

Erősen túlárazott esküvői fotós ipar, vagy csak egyszerű szolgáltatás?

Mondhatják páran, hogy az esküvői fotós munka nagy üzlet, de azért jó, ha tudjuk, hogy ez nem egészen így van. Legalábbis abban az értelemben nem, hogy az esküvői fotósok kevés munkával, nagyot szakítanak.

Amikor valaki árajánlatot kér egy esküvői fotóstól, akkor hajlamos megfeledkezni arról, hogy a fotós nem csupán arra a „pár” órára szerződik, amíg tart a ceremónia és a lagzi. Egy esküvői fotós munkája az előkészületekből és utómunkából is áll, mindegyik munkafolyamat rendkívül fontos része, elengedhetetlen hozzávalója a tökéletes képeknek. Sokan nem is sejtik,hogy az utómunka legalább annyi idő mint a képkészítés. Ha ehhez még hozzávesszük az olykor milliós gépek amortizációs költségeit, akkor már mindjárt nem tűnik olyan bombaüzletnek az esküvői fotós vállalkozás.

Elkapni a pillanatot

Nekem az a dolgom, hogy a megismételhetetlen pillanatokat megörökítsem, a fotózásnál ugyanis nehéz reklamálni és megismételhetetlen az esküvői fotózás – mondja Bese Zoltán, aki szerint éppen ezért óriási a felelősség az esküvői fotós vállán. Valóban, ha belegondolunk, akkor egy házaspár egész életre szóló nagy napjáról van szó, ha ezen hibázik a fotós, akkor azért az az ő lelkiismeretének sem tesz jót.

esküvői fotós kapu

fotobese esküvői fotós

Nem kell ugyanakkor sajnálni az esküvői fotósost sem, hiszen ők ezzel pontosan tisztában vannak, nem nyomja őket agyon a felelősség. Ez a szakmájuk, számtalan esküvőn fotóztak már, ellenőrizhető a munkájuk a portfóliójukon keresztül, nem árulnak zsákbamacskát. Nekik köszönhetően nemcsak gyönyörű képeket kapunk, de az is elkerülhető, hogy egy életre összevesszünk a megbízott rokonnal, aki vagy nem elég ügyes, vagy nem elég tapasztalt, esetleg nem hajlandó kihagyni egy koccintást sem, hogy cserébe jó képeket csináljon.

Szólj hozzá te is!