Minden, amit egy esküvői fotózásról tudnod kell – fotós szemmel

Minden, amit egy esküvői fotózásról tudnod kell – fotós szemmel

Az esküvő az életed egyik legjelentősebb & legszebb napja. A szeretet, a szerelem, az elköteleződés és a mély érzelmek ünnepe. Az esküvői fotós feladata ennek az örök életre szóló döntésnek a megörökítése.

Az esküvői fotózás sok más fényképészeti stílus/műfaj keveréke. Magában foglalja a portré, a családi, a csoportos, a dokumentarista és az esemény fotózást. Úgy is mondhatnánk, hogy az esküvői fotózás a fotózások maratona. Ugyanis egyszerre akár 12-14 órát jelenthet egy napon, ami telis-tele van eseménnyel. Emiatt, az esküvői fotózás sok felszerelést, színes személyiséget és nagymértékű szakmai tudást igényel. De lássuk csak…

Mi is az az esküvői fotózás?

Az esküvői fotózás egy olyan fényképészeti ág, amely a Nagy Nap eseményeinek megörökítésére összpontosít. Gyakran tartalmaz eljegyzési, azaz jegyes fotókat, illetve esküvői előkészületeket, azaz készülődés közbeni fotókat is.

Maga a fotózás a szertartástól kezdve, egészen a hajnalig (általában hajnal 1 óráig) tart.

Mindamellett, hogy eszméletlenül motiváló és felemelő érzés esküvői fotósnak lenni, egyben rettenetesen felelősségteljes is. Az, hogy M I N D E N T meg kell örökíteni és az, hogy M I N D E N egyetlen egy személyen, azaz rajtam múlik, rendkívül stresszes is.

Folyamatosan, szüntelenül mindig és mindenhol ott kell lenni. Egész nap minőségi, kreatív szolgáltatást kell nyújtani. Nincs olyan, hogy „Bocsi, ma rossz napom van.” vagy „Fáradt vagyok…” Kedves mosoly, extrém problémamegoldó képesség és szeretet… Ezek a hozzávalói egy esküvői fotósnak.  ☺

Az eredmény maximálisan megéri a sok fáradozást! Az, amikor hálás szempárokat látok, őszinte öleléseket és kedves sorokat kapok a párjaimtól… az felbecsülhetetlen! Ekkor érzem azt, hogy mindent megér nekem ez a hivatás! Imádom a munkám!

Az esküvői fotókról…

„Az esküvői fotók nem csak az esemény dokumentációi. Az esküvői fotók egyenesen művészi alkotások, amelyeket egy életen át nézegetni fogsz.”

Hogyan zajlik az esküvői fotózás?

Az esetek 85%-ban már a készülődés első pillanatitól jelen vagyok és végig kísérem az egész napot a pár oldalán. A legtöbb esetben készülődés után az első pillantás (First Look) következik (persze, ez szabadon módosítható, elképzeléseknek megfelelően), majd egy mini kreatív fotózás. Szándékosan a „mini” jelző, ugyanis sok esetben a ténylegesen kreatív fotókat egy külön napon szoktuk elkészíteni a párjaimmal. De visszakanyarodva… Mindezek után a szertartás (polgári) vagy szertartások (polgári és templomi) zajlanak le. Ezek lezárásaképp gratuláció és csoportos képek készítése következik. Itt szokott lekerülni a harisnyakötő és itt kerül eldobásra a menyasszonyi csokor is. A vacsora után a nyitótánccal indul be a #sohavégetnemérős buli. Ezt általában a torta és a menyecsketánc szokta megszakítani.

Mi történik az esküvői fotózás előtt?

Mi történik az esküvői fotózás előtt

Árajánlatkérés vagy közvetlen megkeresés után, személyesen találkozunk és átbeszéljük a forgatókönyvet és magát az árajánlatot. Szerződést kötünk, amit számlával is alátámasztok. Később, az esküvőt megelőző 3-6 hónapban jegyes fotókat készítünk, amiket már az esküvő előtt kézhez kaptok. Az esküvő napjára pedig érdemes előre összekészíteni a kellékeket. Tudom, hogy mennyi fáradozással, szervezéssel jár egy esküvő megszervezése. Éppen ezért, az esküvő előtti napra, már ne tervezz semmit, maximum egy jó kis pihis programot… Menjetek el egy masszázsra, lubickoljatok egy fürdőben vagy éppen maradjatok otthon. A lényeg, hogy pihenjetek rá a következő napra! ☺

Mi történik az esküvői fotózás után?

Esküvő pipa? Tyűha! Szuper! Te és a szerelmed belevágtok életetek legnagyobb kalandjába, én viszont a 4 fal közé, a dolgozószoba felé veszem az irányt. Utómunka következik. Kevéssé retusálok, inkább a színekkel, fényekkel, hangulatokkal játszom. Sok fotót fekete-fehérben is átadok. Az átadás minden esetben online történik, az esküvőt követő 2-4 héten belül.

Végszó

Az esküvői fotózás kő kemény meló, ugyanakkor egyszerre kincset érő hobbi. Minden esetben érdemes kikérni a fotósod véleményét az esküvői fotózás részleteiről.

Ha esetleg, még nem találtad meg a tökéletes esküvői fotóst, akkor ajánlom a következő cikkemet is:

Hogyan válassz esküvői fotóst?

Szólj hozzá te is!