Bory-vár, Székesfehérvár - esküvői helyszín ötletek

Bory-vár, Székesfehérvár

A Bory-vár

A Székesfehérváron található Bory-vár már hosszú ideje népszerű esküvői helyszín. A hitvesi szerelem kőbe, pontosabban főleg cementbe zárt szimbóluma. A tervezője és építője, Bory Jenő nemzetközi hírű szobrász-építész, felesége iránt érzett szerelme zálogául építette a várat 40 éven keresztül, saját kezével. A kastély folyamatosan épült-szépült egészen Bory 1959-ben bekövetkezett haláláig.

A múzsa

A vár falain költemények állnak, amelyek mindegyike kivétel nélkül a ház asszonyát magasztalja, Bory Jenő feleségét és múzsáját, Komócsin Ilonát. Az ő szerelmük története Budapestről indul, ahol Székely Bertalan festészeti és rajz stúdiumain tanulnak mindketten. Ilona Szeged város ösztöndíjasaként válik az iskola növendékévé. A pár 1907-ben Székesfehérváron házasodik össze. Az esküvő után Budapesten élnek, a nyarakat viszont Fehérváron töltik. Eleinte kettesben, majd később a gyerekekkel. Ekkor épül a Bory-vár is.

Bory-vár esküvő

Az építmény szobraival, portréival, repkénnyel futtatott romantikus ablakaival, tornyaival leginkább egy lovagvárra emlékeztet. A falakat elborítják a festmények, mesebeli hangulatát mozaikok, díszkutak és üvegfestmények fokozzák. Egy kicsit megáll itt az idő, mintha Csipkerózsika ébredezne álmából. Mesebeli kastély a fehérvári Bory-vár, tündérmesébe illő hercegkisasszonnyal.

Bory-vár: Guinness rekord

A csodálatos hangulatával és csodálatos műalkotásaival egyedülálló Bory-vár a Guinness rekordok könyvében is szerepel, mint a világ legnagyobb építménye, amit egy ember egymaga saját két kezével alkotott. A vár meglepő módon betonból készült. A betonból öntött formák tették lehetővé, hogy alkotójuk egyedül is meg tudjon birkózni a várépítés feladatával. Felesége művészeti érzéke a várban látható fantasztikus csendéleteken, portrékon illetve a dekoráción is látható. Nemcsak a házaspár és lányuk művei találhatók itt meg, de olyan művészeké is, mint például Székely Bertalan vagy Csók István.

Bory-vár: csodálatos esküvői helyszín

És végszóként: mi más bocsáthatna jobban útjára egy ifjú párt a közös életben mint az örök hűség és szeretet kőbevésett mementói, amelyek két egymást sírig szerető ember kezének alkotásai. Mindehhez a gyönyörű, vadregényes kert ráadás, az ékkő szépen kidolgozott foglalata.

A vár jelenleg az utódok gondozása alatt áll, és példásan rendben tartott. Tavaszi, nyári kiránduláshoz tökéletes. És persze esküvőkhöz is.

Bory-vár Székesfehérvár
Bory-vár menyasszonnyal

Képek: Horváth Árpád és Kovács András.

1 hozzászólás

  1. Györkös Ferencné - 2020. július 28.

    Tegnap jártunk ott. Lenyűgöző, és csodálatos. A szobrok a festmények a szépen rendben tartott kert..és minden. Biztos, hogy vjssza megyünk még.

Szólj hozzá te is!