Környezetbarát álomesküvő

Környezetbarát álomesküvő

Az álomesküvő lehet környezetbarát is, sőt! Némi tudatossággal nemcsak a környezetedért tehetsz, de némi megtakarítást is elérhetsz, ami a magas esküvői költségek mellett jól jöhet.

Ha a hétköznapokban is mindennap teszel, a környezetvédelemért például vászonszatyorral jársz bevásárolni akkor biztosan, érdekel, hogyan teheted az esküvődet is környezetbaráttá.

Környezettudatos esküvői helyszín

Nagy lépést tehetsz előre ebben, ha olyan helyszínt keresel ahol a környezettudatosság alap. Például komposztálnak mindent, amit csak lehet, kerülik a műanyag szívószálak használatát, napelemeket használnak. A ceremónia helyszín, ha közel van a lagzi helyszínéhez, akkor akár néhány perc sétával eljuthatnak a vendégek és nem kell autóba szállniuk. Ha szertartásvezető segítségét kéritek, akkor a vacsora helyszínén is lehet a ceremónia, ami mindenki számára nagyon kényelmes.

Környezetkímélő esküvői meghívó

Ha ragaszkodtok a papír alapú meghívóhoz, akkor használjatok újrahasznosított papírt. Ha a lagzi hetedhét országra szóló, akkor ebből is sok kell. Ilyenkor érdemes az online meghívót választani. A vendégek megkaphatják e-mailben bármikor visszakereshetően. Természetes az idősebb rokonoknak, kik talán el is várják, ezt nyomtassatok néhány példányt. Az online meghívóval sokat spórolhattok mindamellett, hogy a bolygót is kíméltétek.

Esküvői weboldal

Ma már sok pár saját weboldalt készít, amely lehetőséget kínál rá, hogy ne csupán az esküvő napját jelezzétek a násznép számára, hanem akár a megismerkedésetek történetét is megoszthatjátok velük. A nagy nap fontos dátumai és helyszínei mellett útvonaltervet is készíthettek a vendégek számára. Szerepelhet az oldalon az étlap és az itallap. Chat funkció a vendégek számára hol kérdezhetnek. Akár egy kérdőív is szerepelhet az oldalon, amelyben jelezhetik például az ételallergiát és más fontos infókat, ami a zavartalan szórakozáshoz kell. Az esküvő után pedig a fotók is könnyen, bárki által hozzáférhetően rendelkezésre állnak majd a weboldalon. Tudósíthattok a nászútról is és minden másról, ami a számotokra fontos.

Az esküvői dekoráció is lehet környezetbarát

A dekoráció nagyon fontos része a készülődésnek. Már az érkezésükkor lenyűgözheted a vendégeidet a varázslatos esküvő dekorral. Ha környezetkímélő esküvői dekor a cél, akkor jöjjenek a cserepes növények. Ezek akár egy kertészettől is bérelhetők, vagy ha megvásároljátok, őket díszíthetitek velük a közös otthonotokat. A kövirózsák, pozsgások is remekül mutatnak a vacsora asztalon és a színkavalkádnak sincs akadálya, mert a szivárvány minden színben elérhetők. Akár köszönetajándéknak is remek választás egy csodás pozsgás növény apró cserépben. Ismét megtakarítási lehetőség: dekor és köszönetajándék egyben.

Gyűjtsd össze te magad dekorelemeket

Az őszi és téli esküvők népszerű dekorációi a tobozok, makkok, szép faágak, gesztenyék és színes bogyók, termések. Nem kell más csak néhány fenyőág és gyertya és készen is van a mesés dekoráció, aminek minden elemét magatok gyűjthetitek össze (jelentős megtakarítás ismét) és utána lakás dekorként is használhatók vagy komposztálhatók.

DIY dekoráció

Vagyis csináld magad, ami ismét egy takarékos megoldás és nem utolsó sorban minden pontosan olyan lesz, amilyennek megálmodjátok. Néhány befőttesüveg, pár méter szép csipkével és máris csodás mécsestartóitok vannak.

Esküvői autó díszítés

Szokás az esküvői kocsira nagy virágdíszítést készíttetni, ami majdnem teljesen felesleges, mert a kocsi kevés ideig kap figyelmet, max amíg kiszálltok belőle. A sok levágott virágért is kár, amit másnap szinte biztos, hogy mind egy szálig kidobhattok. elegendő lehet egy nagy masni a motorháztetőre vagy tükörre.

Milyen a környezetbarát esküvői menü?

A helyi termelőktől beszerzett alapanyagokkal máris tettetek a környezetért, mert a szállítás minimális energiát igényel és a csomagolás is sokkal egyszerűbb többször használatos ládákban, kosarakban. A catering szolgáltatóval szerződésben is rögzíthetitek, hogy állat és emberbarát alapanyagokat használjon a vacsora elkészítéséhez. Kerüljétek a műanyag szívószálakat és az étkészlet is legyen elmosható. A dobozos és pille palackos üdítők helyett készülhet limonádé, szörpös bólé több ízben, a sör és a bor is lehet hordós.

További ötletek:

  • Ültető süti: mézeskalácsra vagy kis kekszekre cukormázzal írjátok rá a vendégek nevét. Akár házilag is elkészíthető.
  • Székszoknya: egyre inkább kimegy a divatból. Ráadásul, amikor lecsúsznak a lagzi felénél általában már ez a helyzet, nem valami szép látvány.
  • – A menyasszonyi csokor is készülhet szezonális virágokból. Ha nem ragaszkodsz az élő virághoz, akkor újrahasznosított papírból készült virágcsokrod is lehet, ami ráadásul el sem hervad.
  • Konfettiszórás: papír helyett összegyűjtött falevelekből készíts konfettit, ez jobb megoldás a rizsnél, mert attól megbetegedhetnek a madarak és a papír konfettinél is, mert elbomlik. Megoldás lehet, még ha a virágostól lehullott szirmokat kérsz.
  • Közös faültetés: a szertartás keretében elültetett fa akár az egész életeken át végig kísérhet. Első körben jó, ha dézsába kerül, főleg ha még nem a közös otthonotokban laktok.
    Köszönetajándék: hasznos a szívecske formájú madáreleség, amely amellett, hogy bájos, hasznos is. Ezt biztosan nem hagyja ott a vendég az asztalon és a fiók legmélyére sem fogja elsüllyeszteni, hanem örömet szerez vele a madaraknak.
Esküvő dekor - virágszirom

Ha ezek közül csak néhány apróságra odafigyeltek, sokat tehettek a földünkért és a nem utolsó sorban még megtakarítást is érhettek el a nem alacsony esküvői költségekben.

Szólj hozzá te is!